Verberg menu  
Verberg menu  

Kunt u niet direct vinden wat u zoekt, of heeft u vragen, dan kunt u onze klantenservice bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
020 – 6737271

Verberg menu  

Adres

Orthodontiepraktijk Amsterdam Zuid:

Minervaplein 18
1077 TR Amsterdam

Stadionweg 186-H
1077 TC  Amsterdam


Contact: 020 – 6737271

receptie@orthodontieamsterdam.nl

Maak een afspraak


Spoed buiten openingstijden:

Neem contact op met het tandartsbemiddelingsbureau (TBB):
020 – 303 4500 of
0900 – 821 2230 (44 ct.p.min) 


Openingstijden:

Maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 08:00 uur t/m 16:00 uur en
dinsdag van 8:00 uur t/m 17:30 uur.

We zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 uur t/m 16:00 uur.


Openbaar vervoer

Tram 24 stopt voor de praktijk
Tram 5 stopt op de hoek Beethovenstraat/Stadionweg

Bus 65 en bus 15 stoppen vlakbij de praktijk
Station Zuid is op 10 minuten loopafstand

Parkeren

In Amsterdam Zuid dien je voor parkeren te betalen. Mocht je een parkeer app hebben is de code 12540.


Certificatie

De praktijk is ISO 9001 gecertificeerd.

Verschillende soorten beugels

Er bestaan heel veel verschillende beugels. In de orthodontische praktijk noemen ze dat apparatuur. Er zijn binnen- en buitenbeugels. Bij de binnenbeugels wordt er weer een onderscheid gemaakt in uitneembare en vastzittende beugels.

Uitneembare apparatuur

Allereerst zijn er de uitneembare beugels. Deze heten zo omdat ze door degene die deze beugel draagt, zelf in en uit de mond genomen kunnen worden. Uitneembare beugels zijn meestal gemaakt van een soort plastic (eigenlijk kunsthars) waarin metalen draden zijn bevestigd. In onze praktijk worden de volgende uitneembare beugels gebruikt.

Het plaatje

Plaatje
Plaatje

Deze beugel bestaat uit een kunsthars plaat die tegen het verhemelte aansluit. Aan het plastic zitten metaaldraden vast om het plaatje houvast te geven in de mond (klammers) en veerkrachtige draden die de tanden en kiezen kunnen verplaatsen (veren). Vaak wordt ook een plaatje gebruikt om de bovenkaak breder te maken. In dat geval zit er een schroef in die kan worden open gedraaid. Het plaatje wordt het best dag en nacht (24 uur) gedragen met als uitzondering tijdens het tandenpoetsen. Het is dan ook het beste om te leren eten met het plaatje in de mond. De gewenning aan een plaatje verloopt meestal heel vlot. De eerste week kan je last hebben van veel speeksel en moeite bij slikken en praten. Een plaatje wordt meestal in het wisselgebit gebruikt. In sommige gevallen kan het ook voor het ondergebit worden gebruikt.

De activator

activator

De activator, ook wel blokbeugel genoemd, wordt gebruikt om de onderkaakgroei te stimuleren. Na deze fase van de behandeling zullen je boven- en onderkaak beter op elkaar passen. Hierdoor kun je je mond, tanden en kiezen beter gebruiken en zit je onderlip niet meer tussen je voortanden. Daarnaast zal je uiterlijk veranderen. Behalve voor het stimuleren van de onderkaakgroei kan de activator ook worden gebruikt om de bovenkaak te verbreden. In dat geval zit er in het bovenstuk van de activator ook een schroef. De activator zorgt ervoor dat de spieren, die aan je onderkaak vastzitten, sterker worden. In het begin voel je dan ook wat spierpijn. Als je spieren sterk genoeg zijn geworden, zullen ze de onderkaak in de nieuwe, juiste stand houden. Pas dan kan de onderkaak echt gaan groeien (botaanmaak bij het gewricht). Een activator werkt alleen als hij 14 tot 16 uur per dag gedragen wordt, met als uitzondering tijdens het eten, sporten en poetsen. Wanneer je dicht bijt in de beugel ben je verplicht dit op een heel andere manier te doen dan je gewend was. Slikken en praten gaat ook heel anders. Dit is nu juist de bedoeling. Natuurlijk moet je in het begin aan je activator wennen. Veel patiënten hebben in het begin last van een moe gevoel en pijn in de kauwspieren, moeilijk praten, gevoelige tanden, veel speeksel en/of slissende spraak. In de regel duren deze klachten niet lang. Hoe beter je de activator draagt des te sneller zullen ze verdwijnen. In het begin kan het ook voorkomen dat er scherpe randjes aan de beugel zitten. Zeg het dan gerust, we slijpen dan wat kunsthars van de beugel af. De activator wordt meestal 9 tot 12 maanden gedragen. Na deze eerste fase van kaakcorrectie volgt in bijna alle gevallen nog een tweede fase met vaste apparatuur voor de nodige tandstandcorrecties.

 

De EVAA activator  

EVAA Activator

Dit is ook een type blokbeugel en wordt evenals de activator gebruikt om de voor- en achterwaartse kaakverhoudingen te herstellen. Het is een type activator die gecombineerd kan worden met vaste apparatuur in de boven- en/of onderkaak. Het is echter niet mogelijk om met dit type blokbeugel ook de bovenkaak te verbreden. De voorschriften voor het dragen van deze activator zijn gelijk aan die van de activator, namelijk 14 tot 16 uur per dag.

 

Headgear

Headgear wordt ook wel buitenbeugel of buitenboordbeugel genoemd. Deze beugel remt de groei van de bovenkaak en verplaatst de kiezen naar achteren. Op deze wijze zullen de kaken beter op elkaar passen. Een deel van de headgear zit in de mond en een gedeelte buiten de mond. Om de kiezen in de bovenkaak worden bandjes met buisjes geplaatst. De binnenring van de headgear wordt in de buisjes geschoven en de buitenring van de headgear wordt aan een nekband bevestigd. Deze headgear dien je 14 tot 16 uur per dag te dragen en wordt ook wel in combinatie met andere orthodontische apparaturen gedragen. Er zijn ook headgears die aan een soort petje op je hoofd vastzitten in plaats van aan een nekband. Deze worden minder vaak gebruikt.

 

Invisalign

Invisalign corrigeert je gebit met behulp van een aantal onzichtbare uitneembare hoesjes. Deze zijn speciaal op maat gemaakt. Elke twee weken dienen de hoesjes te worden vervangen. Op deze wijze schuiven je tanden heel geleidelijk naar de gewenste stand. De invisaligners dienen 24 uur per dag gedragen te worden. Soms is het nodig om kleine, wittte vullingen op de tanden te maken voor extra houvast.

 

Vaste apparatuur

Slotjes beugel

Slotjes beugel

Slotjes beugel

Slotjes beugel

Slotjes beugel

Deze vaste beugel, ook wel plaatjes- of slotjesbeugel genoemd, kan door de drager of draagster niet uit de mond worden genomen. De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt. Om de kiezen zitten soms metalen ringetjes (banden). Deze brackets en banden samen zijn een houvast voor de draad (boog) die in de brackets gelegd wordt. Deze bogen zijn zeer flexibel, thermisch gevoelig en hebben een soort  “vorm geheugen”. De tanden worden langzaam verplaatst door constante, zachte en zorgvuldig gecontroleerde biocompatibele krachten. De soepele kracht van deze orthodontische boog zorgt ervoor dat de brackets de tanden geleidelijk 
en zonder of met minimale gevoeligheid verplaatsen. De tanden worden door hun omliggende bot- en steunweefsels naar de gewenste positie in het kaakbeen verplaatst. Dit is mogelijk door een fysiologisch ombouwproces van botappositie (botaanmaak) en botresorptie (botafbraak). Wij gebruiken de nieuwste ‘self ligating’ techniek om onze patienten de beste zorg en kwaliteit te kunnen bieden. Ook kan je bij ons kiezen voor een minder zichtbare slotjesbeugel, de keramische beugel.

Deze ‘self-ligating’ techniek en de bijbehorende zeer elastische bogen staan voor zeer lage krachten. Het gebruik van lage krachten betekent ook minder gevoeligheid van de tanden en kiezen. Echter na ieder bezoek bij de orthodontist kan gevoeligheid van de tanden en kiezen optreden maar deze gevoeligheid is doorgaans na enkele dagen voorbij. In het begin kun je ook wat last krijgen van wondjes aan de binnenkant van je mond. Door een stukje kleverige was op de scherpe delen van de apparatuur aan te brengen, kun je de geïrriteerde plekjes wat ontlasten.

Meestal zal de orthodontist je gedurende de behandeling vragen om elastieken te dragen. Als je de elastieken goed volgens de voorschriften draagt, zal dit een grote invloed uitoefenen op de tijdsduur van je behandeling. Het is van groot belang dat je voorzichtig met je slotjesbeugel omgaat. Harde etenswaren (zoals appels, stokbrood en noten) en kleverige snoepwaren (zoals toffees en kauwgom) worden best vermeden. Vaste apparatuur is niet schadelijk voor het gebit wanneer er goed gepoetst wordt. Echter plaquevorming rondom de brackets kan leiden tot ontkalkingen van het glazuur en beginnende gaatjes. Meerdere keren per dag goed poetsen is dus noodzakelijk en drink zo min mogelijk frisdrank en/of fruitsap.

Linguaal techniek


Linguaal Linguaal

Volwassenen hebben soms esthetische bezwaren dat de beugel zichtbaar is en daarom kunnen we de brackets/slotjes aan de binnenkant van de tanden en de kiezen plaatsen. Deze techniek noemen we linguale techniek. Deze techniek vergt meer behandeltijd en is daarom duurder. Het schoonhouden van het gebit vereist iets meer tijd en aandacht. Er is namelijk geen zicht op de brackets/slotjes en tandvlees.

 

Sutuur-expansie apparaat

Sutuur-expansie apparaat
Sutuur-expansie apparaat

Een sutuurexpansie beugel, ook wel hyrax, vlinder of spin beugel genoemd, verbreedt de bovenkaak. Ook bij deze beugel worden ringetjes (banden) gebruikt om de beugel aan de kiezen vast te zetten. Over het verhemelte loopt dan een metalen constructie met een schroef die aangedraaid kan worden op instructie van de orthodontist. Door het uitdraaien van de schroef wordt het verhemelte betrekkelijk snel breder. Er ontstaat een grote spleet tussen de voortanden en de kiezen van de bovenkaak gaan beter passen bij de kiezen van de onderkaak. Na het verkrijgen van de juiste breedte blijft dit apparaat nog enkele maanden in de mond om de breedte te stabiliseren. Na deze eerste fase van verbreding volgt altijd nog een tweede behandelingsfase met vaste apparatuur. De gewenning aan het sutuur-expansie apparaat verloopt doorgaans zeer vlot.

Forsus Springs

Forsus Springs Forsus Springs
Forsus Springs Forsus Springs

Forsus Springs zijn springveren die op de vaste beugel worden bevestigd. De Forsus Springs zijn geen beugel op zichzelf maar een toevoeging aan een slotjesbeugel, net zoals elastieken. Ze worden dan ook vaak gebruikt ter vervanging van elastieken wanneer deze te weinig worden gedragen of het beoogde resultaat niet bereiken. De veren stimuleren de voorwaartse groei van de onderkaak en verplaatsen de tanden van de bovenkaak naar achteren. Hierdoor wordt de overbeet verkleind. Het effect van de Forsus Springs is meer ‘dentaal’ (tanden), terwijl het effect van de blokbeugel meer ‘skeletaal’ (bot) is. Afhankelijk van de gewenste correctie worden de veren tussen de 3 en 9 maanden gedragen. De veren kunnen in het begin een moe en pijnlijk gevoel in de kauwspieren veroorzaken. Ook kunnen er kleine wondjes aan de binnenkant van je wangen ontstaan. Door een stukje kleverige was op de scherpe delen van de apparatuur aan te brengen, kun je de geïrriteerde plekjes wat ontlasten. Doorgaans ben je na enkele weken wel helemaal gewend aan de veren.

 

Retentieperiode en Nazorg

Retentieperiode Retentieperiode
Retentieperiode Retentieperiode

Meestal worden tegen het eind van de actieve behandeling spalken achter de boven- en de ondertanden geplakt. Dit zijn dunne gevlochten draadjes, die met een klein druppeltje lijm op elke tand geplakt worden, in de boven- en onderkaak van hoektand naar hoektand. Deze spalken geven de tanden de steun die ze nodig hebben om in de rechte positie te blijven staan. Als een spalk los zit, moet er direct een afspraak gemaakt worden om deze weer vast te zetten. Als de spalk te lang los zit, kunnen de tanden zich verplaatsen. Ook als je denkt dat er een verandering optreedt in de stand van je tanden moet je even een afspraak maken om dit na te laten kijken. De bedoeling is dat deze spalken lang blijven zitten en steun geven. Eigenlijk worden deze spalken er meestal niet uitgehaald. Indien de tandarts het nodig vindt om de spalk tijdelijk te verwijderen (b.v. als er een gaatje gevuld moet worden) dan kan dat. Even bellen en een afspraak maken.

Hawley OIR
Hawley OIR (SX)

Nadat de slotjesbeugel door ons is verwijderd, kom je nog een keer terug voor de spalkcontrole en beoordelen we of het eindresultaat goed blijft. Deze controle is na 8 weken, 6 maanden en 18 maanden. Daarna neemt de tandarts het over. Na 3 jaar roepen wij je nogmaals op om de spalk te controleren. Indien nodig maken we een overzichtsfoto om je verstandskiezen te bekijken.

Een spalkje is niet voldoende om te voorkomen dat de tanden en kiezen weer gaan schuiven. Daarom zal de orthodontist adviseren om naast de spalk ook nog een nachtbeugel te dragen. We hebben twee types nachtbeugels, Hawley/OIR(SX).